我們的團隊 The Advisory English Team of Taichung City

109學年度-臺中市語文領域 國中英語輔導團 團員

召集人

向上國中 林翠茹 校長

大德國中 鄭維源 老師

溪南國中 張倉漢 校長

大墩國中 簡慧琳 老師

北勢國中 張清欽 校長

梧棲國中 張世賢 老師

豐陽國中 蔡瑞昌 校長

大甲國中 莊雅蘭 老師

專任輔導員

光明國中 李國禎 老師

漢口國中 陳敬容 老師

大道國中 曾靜榕 老師

大雅國中 羅峻豐 老師

歷任 輔導團 輔導員

2016/03/01

104學年度下學期領召會議暨閱讀教學策略工作坊

To see the detail: https://goo.gl/cKeOQi

• Very important information you must know!

計畫工作執行內容

• Speaker: 立人國中 張雅娉老師
  • Topic: 教師專業社群經營心得分享

• A brief introduction:
They enjoy working together and they keep work together. This is how this community works.

They focus on the needs and they design the courses. They even create media for specific lessons.

Therefore, this is what they earn from being one of the community.

• Speaker: 大道國中 曾靜榕老師
  • Topic: 我學著做補救教學

• A brief introduction:

There are some tips for those who have to or just begin to practice remedial teaching.

You can also dig out the resources here for your class.

• Speaker: 光明國中 李國禎老師
  • Topic: Reflection on Teaching Demonstrations
  • A brief introduction:
From cooperative learning, flipped classroom, micro- teaching, teaching demonstrations
task based learning,classroom language to global English classroom language, Richard has rich experiences for all kinds of classroom. He would like to invite you to join any of his class , talk and share!

• Speaker :三民國中 潘慧嵐老師
  • Topic:  Reading Instruction

• A brief introduction:

What do you usually do in the first class? Do you introduce yourself to the students? How do you do that? In Ms. Pan's class, this is how she does.

She introduces herself, but at the same time, she prepares the students for her class. Everything starts from reading and writing. They are different ways for comprehension. Please download her worksheets for a closer look!

綜合座談Q & A

黎明國中領召:
1.
Q:本學年度英語讀者劇場比賽的分組中黎明國中被更改組別,從B改到A,與傳統
大校同組,倍感壓力,校方質疑是否班級數被灌水連體育班和特教班都算入?

A 1 104學年度承辦學校仍是育英國中,經洽前教務主任張倉漢,回覆如下---
 a.
張主任1047月任內收到104學年度全市各國中班級數核定表,立即據以
製作讀者劇場比賽分組表,以各校普通班班級數來將全市80所國中分成3組,以班級數多寡平均分在A.B.C組。
    b. 分組完畢之後的名單交給新任教務主任,呈報104年度臺中市國民中學學生
讀者劇場比賽實施計畫送局核定。
    c. 黎明、豐原、東勢是39班,在A組是班級數最少的學校,向上、立人38
班,排在B組。
   2 當場回覆黎明國中領召完畢,並請其代為轉達對該校的努力與佳績表示感謝
和佩服。

2.
Q104112日英資中心期末檢討會適逢國中期中考試前,老師上課進度吃緊
又臨時通知調課困難,學校派員不易,建議爾後提早通知,避開段考前。

A
a. 英資中心與輔導團運作各自獨立,英資中心相關活動時間無法事先得知。
   b. 英資中心期末檢討會一年僅召開乙次,由國中小英語教師參加,會議時間需
配合諮詢教授、業務負責單位長官等時間,也考量國中小老師的重點工作時
段不一,實難完全符合每位與會人員的需求。

沒有留言:

如您對臺中市國中英語輔導團有任何建議,歡迎您留言。